HU | RO
FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
CÉLJAINK
PUZZLE
TEVÉKENYSÉGEK
RÓLUNK ÍRTÁK
AZ AUTIZMUSRÓL
DIAGNOSZTIZÁLÁS
JOGOSULTSÁGOK
SZAKEMBEREK
MENTORSZÜLŐK
SZERVEZETEK
"ÉNKÖNYV"
HÍRES AUTISTÁK
TÁMOGATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK
RENDEZVÉNYEK
HÍREK
 
 
 
 
Látogatók száma
ma: 43
összesen: 476051
RÓLUNK ÍRTÁK

Hargita Népe, 2009 november 02.

Autista központ nyílt Csíkszeredában

Próbaidős nevelés

Nyolc, autizmussal élő gyerekkel foglalkoznak a múlt pénteken megnyitott autista központban Csíkszeredában. Az AutHelp Egyesület által megálmodott centrum intézményes keretét a József Attila Általános Iskola biztosítja.

Öntapadós matricák sorakoznak a mosdó falán a kis kagyló mellett, valamennyin ábra: csap megnyitása, kézmosás, szappanozás, öblítés, csap elzárása és kéz megtörlése. Odébb nyolc gyerek fotója, alattuk egy-egy törülköző. Aztán egy másik teremben is hasonló kép, de ott már mértani ábrák követik egymást, melyek egy-egy feladat elvégzésének a sorrendjét jelölik. „Így segítünk az autista gyerekeknek megtanulni, mi a helyes folyamata egy-egy, számunkra teljesen hétköznapi tevékenységnek" - magyarázza Vass Előd, az AutHelp Egyesület elnöke, miért láthatók mindenütt rajzok, képek, miközben végigkalauzolja a termeken az autista gyerekek számára létrehozott központ megnyitójára érkezett vendégeket.

A múlt pénteken a József Attila Általános Iskola Tudor negyedi épületében egy ilyen létesítményt avattak fel, másfél évvel azt követően, hogy néhány, autista gyerekekkel foglalkozó szakember létrehozta az AutHelp Egyesületet. A megyei tanáccsal, a tanfelügyelőséggel, a helyi önkormányzattal, a Caritasszal, a gyermekvédelmi hatósággal folytatott tárgyalások és a kezdetektől partner József Attila iskola által biztosított intézményes keret eredményeként ma már több gyerekkel tudnak foglalkozni az időközben önkéntesekkel is bővült központban. „Már most el kell kezdenünk azonban az iskola utáni jövő biztosítását gyerekeink számára: tanmőhely létrehozását, munkahelyi lehetőségek felmérését és megteremtését, a sérültek igényeire szabott szórakozási és szabadidős lehetőségek megteremtését tervezzük" - vázolja a célokat Vass Előd, és Ferencz Alpár, a József Attila iskola igazgatója is kihangsúlyozza, nemcsak a gyerekek oktatása a lényeg, hanem hogy később ők el is tudjanak helyezkedni, és hogy a társadalom megtanulja befogadni őket. „Ez a tanév próbaidő - teszi hozzá Ferencz -, bizonyítani kell, hogy egy tanintézmény egy egyesülettel összefogva is tud eredményt felmutatni."

Az egyesület a Csíki-medencében egyébként 13 autizmussal élő személyről tud, egész Hargita megyében pedig 19-en szerepelnek a hivatalos nyilvántartásban. Becslések szerint ennél jóval szélesebb réteget érint ez a viselkedési rendellenesség, csak nem ismerik fel, vagy nem tudják hová irányítani a pedagógusok, orvosok az ilyen személyeket és hozzátartozóikat.

Mihály LászlóVissza


Copyright © 2010 Asociatia AutHelp Miercurea Ciuc                   Webdesign: BTZ web - professional solutions