HU | RO
FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
CÉLJAINK
PUZZLE
TEVÉKENYSÉGEK
RÓLUNK ÍRTÁK
AZ AUTIZMUSRÓL
DIAGNOSZTIZÁLÁS
JOGOSULTSÁGOK
SZAKEMBEREK
MENTORSZÜLŐK
SZERVEZETEK
"ÉNKÖNYV"
HÍRES AUTISTÁK
TÁMOGATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK
RENDEZVÉNYEK
HÍREK
 
 
 
 
Látogatók száma
ma: 26
összesen: 476034
RÓLUNK ÍRTÁK

Csíki Hírlap, 2010 november 02.

Megvalósult álom

A csíkszeredai József Attila Általános Iskola Tudor negyedi épületében pénteken felavatták a Puzzle nevet viselő, autizmussal élő gyerekek számára létrehozott oktatási központot. Az iskola részeként működő intézmény létrejöttével dédelgetett álma valósult meg a csíkszeredai és Csík környéki autista gyerekek szüleinek. Az intézményes keretek között működő oktatás folytatásaként a szülők tovább tervezik gyermekeik jövőjét, munkalehetőségek és megfelelő szociális háttér kialakításán gondolkodnak.

A csíkszeredai József Attila Általános Iskola Tudor negyedi épületének egyik szárnyában kapott helyet az autista gyerekek fejlesztésével foglalkozó központ. Egyik teremben a gyerekek játszanak, tanulnak és az egyéni foglalkozásokat tartják, van továbbá egy mozgásfejlesztő tornatermük, ebédlőjük, mellékhelyiségek.

Többször írtunk már lapunkban a csíkszeredai AutHelp Egyesületről, törekvésükről, hogy Csíkszeredában legyen intézményes keretek között működő speciális oktatás az autizmussal élő gyerekek számára. Kezdeményezésük megvalósult, legutóbb a már működő központot is bemutattuk. A József Attila Általános Iskola keretében működő, Puzzle névre keresztelt oktatási központban tíz csíkszeredai és környékbeli gyerekkel foglalkoznak szakemberek. Pénteken a központ hivatalos megnyitóját is megtartották, a gyerekek szülei, pedagógusok és több intézmény képviselője jelent meg a rendezvényen. Az AutHelp Egyesület részéről Vass Előd alelnök mutatta be egyesületük és a központ létrejöttének történetét. Elmondta, minden 2008 májusában kezdődött, amikor néhány szülő megfogalmazta egy egyesület létrehozásának a szükségességét. A szervezetet nyáron be is jegyeztették, majd az intézményes keretek között zajló speciális oktatás létrehozásán kezdtek dolgozni.

A József Attila Általános Iskola igazgatója, Ferencz S. Alpár nyitottan viszonyult az egyesület kezdeményezéséhez, támogatást ígért és nyújtott több intézmény, cég is. Idén nyárra így megkaphatták a termeket az iskola Tudor negyedi épületében, ahol szeptember 15-én be is indult az oktatás az autista gyerekek számára is. Gondjaink még vannak - mondta az alelnök, aki felsorolta, hogy szükségük lenne szállítóeszközre a vidéki gyerekek számára, kellene még személyzet is, és munkából is van még hátra. Ugyanakkor az egyesületen belül tovább gondolkodnak a gyerekek távolabbi jövőjén, hisz felnőttként szeretnének számukra munkát, otthont, szociális hátteret teremteni. Ferencz S. Alpár, a József Attila Általános Iskola igazgatója az avatóünnepségen azt mondta, szerencsésen találkozott az AutHelp Egyesület álma, eszménye a József Attila Általános Iskola nevelési elveivel, amelyek az integráció mellett elkötelezettek.

Az igazgató köszönetet mondott a központ létrejöttében nyújtott segítségért több intézménynek, köztük a városi önkormányzatnak és a tanfelügyelőségnek. Elmondta, a napközis korú autista gyerekek oktatását a Kisherceg napközi segítségével oldják meg, és ő is említette a személyzethiány okozta problémát, hisz hivatalosan nincs dada a gyerekek mellett, önkéntesek segítenek az ellátásukban. A központ felszerelésében is vannak még hiányosságok - mondta az igazgató. A tanfelügyelőség költségvetésében szerepelt pénz a központ teljes felszerelésére, azonban a válság miatt ez elmaradt, így a felszerelés nagyobbik részét az AutHelp Egyesület szerezte be. Ferencz S. Alpár szerint, ha javul az anyagi helyzet, akkor a tanfelügyelőségi támogatás is megvalósulhat. Az igazgató szerint az első évet próbaévnek tekintik, megpróbálják bebizonyítani, hogy egy tanintézmény és egy civil szervezet sikeresen meg tud valósítani egy hiánypótló kezdeményezést.

A pénteki avatón a gyógypedagógusok bemutatták a jelenlévőknek a központ termeit, felszerelését, speciális fejlesztő eszközeiket, és beszéltek az érdeklődőknek a módszerekről is.

R. Kiss Edit

 

 Vissza


Copyright © 2010 Asociatia AutHelp Miercurea Ciuc                   Webdesign: BTZ web - professional solutions