HU | RO
FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
CÉLJAINK
PUZZLE
TEVÉKENYSÉGEK
RÓLUNK ÍRTÁK
AZ AUTIZMUSRÓL
DIAGNOSZTIZÁLÁS
JOGOSULTSÁGOK
SZAKEMBEREK
MENTORSZÜLŐK
SZERVEZETEK
"ÉNKÖNYV"
HÍRES AUTISTÁK
TÁMOGATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK
RENDEZVÉNYEK
HÍREK
 
 
 
 
Látogatók száma
ma: 41
összesen: 476049
RÓLUNK ÍRTÁK

Csíki Hírlap, 2010 június

Nyári tábor magyarországi szakemberekkel

Előrelépésekről számol be a csíkszeredai AutHelp Egyesület

Nyári tábor kezdődik nemsokára a csíkszeredai AutHelp Egyesületnél, ahol kaposvári szakemberek dolgoznak együtt a helyi autista gyerekekkel, továbbá szüleikkel és gyógypedagógusaikkal.

A kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ és Nevelési Tanácsadó hat szakembere, továbbá az intézmény igazgatója vesz részt a csíkszeredai AutHelp Egyesület június 22-28. között zajló nyári táborán.

Az egyesület kapcsolattartója, Vass Éva elmondta, Homoródfürdőn szerették volna megszervezni a tábort, azonban anyagi okok miatt erről kénytelenek voltak lemondani, így az autista gyerekek csoportjának otthont adó csíkszeredai József Attila Általános Iskolában zajlik le a tábor. A kaposvári polgármester, Szita Károly támogatásával Csíkszeredába érkező magyarországi szakszakemberek foglalkoznak a helyi autista gyerekekkel, a szülőkkel is beszélgetnek arról, hogy milyen fogyatékkal élő gyereket nevelni, az egyesületnek pedig menedzselési tanácsokat is ad a magyarországi intézmény vezetője. A foglalkozásokon a csíki gyógypedagógusok is részt vesznek, illetve csatlakozik hozzájuk egy gyergyószentmiklósi és székelyudvarhelyi gyógypedagógus is - tájékoztatott Vass Éva. Elmondta, a tábor megszervezésére a Communitas Alapítványtól és Hargita Megye Tanácsától nyertek pályázaton pénzt.

Az AutHelp képviselője egy másik sikeres pályázatukról is beszámolt, elmondta, hogy szintén a megyei tanácstól egy pályázat révén pénzt nyertek - most a szerződéskötésre várnak - egy integrációs program lebonyolítására, amelynek keretében közösségekbe viszik majd az autista gyerekeket, például piacra, játszótérre, illetve a gyerekek családjaihoz látogatnak el a gyógypedagógusok a nyári vakációban, hogy a szülőknek megmutassák, hogyan foglalkozzanak a folyamatos fejlesztést igénylő gyerekekkel a szünidőben.
Szintén egy sikeres pályázat által, amit a Hargita Megyei Gyermekjogvédelmi Igazgatóságnál nyertek meg, pihenő termet alakítanak ki a gyerekek számára az iskolában - adta hírül Vass Éva. Az AutHelp Egyesület kapcsolattartója elmondta, az autista gyerekek számára nagyon fontos, hogy nyugodt állapotban tudjanak részt venni a foglalkozásokon, ezért nagyon hasznos lesz a pihenőszoba, amelyet tanévkezdésre be akarnak rendezni.

Vass Éva elmesélte, a József Attila Általános Iskolában működő Puzzle Oktatási Központjuk a most lezárult tanév során fejlődött, sikerült megoldani a nem csíkszeredai gyerekek beszállítását az iskolába, egy adományokból megvásárolt kisbusszal Balánbányáról, Csíkszentsimonból, Gyimesközéplokról, Madéfalváról és Dánfalváról hozzák be a gyerekeket. A tanfelügyelőség az elmúlt tanévre sofőrt biztosított, és azáltal is támogatnak az iskola vezetőségével együtt, hogy nyáron is használhatjuk az iskolát - mutatta be Vass Éva. Azt mondta, a központjuk jól fejlődött az elmúlt időszakban, a szülők, családtagok is sokat segítettek és nagyon nagy siker, hogy sikerült a kisbuszt megvásárolni.

A József Attila Általános Iskolában működő autista központban tíz csíkszeredai és környékbeli autista gyerek jár iskolába.Vissza


Copyright © 2010 Asociatia AutHelp Miercurea Ciuc                   Webdesign: BTZ web - professional solutions