HU | RO
FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
CÉLJAINK
PUZZLE
TEVÉKENYSÉGEK
RÓLUNK ÍRTÁK
AZ AUTIZMUSRÓL
DIAGNOSZTIZÁLÁS
JOGOSULTSÁGOK
SZAKEMBEREK
MENTORSZÜLŐK
SZERVEZETEK
"ÉNKÖNYV"
HÍRES AUTISTÁK
TÁMOGATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK
RENDEZVÉNYEK
HÍREK
 
 
 
 
Látogatók száma
ma: 20
összesen: 476028
RÓLUNK ÍRTÁK

Csíki Hírlap, 2010 június

Foglalkozás, tapasztalatcsere, odafigyelés

Kaposvári szakemberek az AutHelp táborában

Autista gyerekek, szüleik, testvéreik, önkéntesek, magyarországi és helyi szakemberek népesítik be a napokban a csíkszeredai AutHelp Egyesületnek a József Attila Általános Iskolában működő Puzzle Oktatási Központját, ahol nyári tábor zajlik. Ennek keretében fejlesztő foglalkozásokat végeznek kaposvári szakemberek az autista gyerekekkel, de a szülőkkel is beszélgetnek és közben önkéntesek a testvéreket is szórakoztatják kézműves foglalkozásokkal.

A foglalkozások zajai szűrődtek ki csütörtök délelőtt a csíkszeredai József Attila Általános Iskola azon szárnyának termeiből, ahol az AutHelp Egyesület Puzzle Oktatási Központja működik. Az egyik teremben autizmus-specifikus fejlesztést, a másikban gyógytornát, gyógymasszázst, ismét másikban beszédfejlesztést, egy következőben értelmi fejlesztést végeztek a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ és Nevelési Tanácsadó szakemberei.

A munkába a Puzzle Oktatási Központ gyógypedagógusai is bekapcsolódtak, és a táborba más helyi illetve gyergyószentmiklósi és udvarhelyi szakemberek is ellátogatnak. A táborban ugyanakkor önkéntesek is dolgoznak, csütörtök délelőtt például az autista gyerekek testvérei számára szerveztek kézműves foglalkozást az egyik teremben. A szülőknek is program volt, a kaposvári intézmény pszichológusa arról beszélgetett velük, hogy hogyan lehet együtt élni a gyerek fogyatékosságával, milyen problémák merülnek fel és milyen megoldások vannak ezekre a problémákra.
A foglalkozások közötti szünetet a folyóson felhangzó zeneszó jelezte, aminek nyomán benépesedett a pihenőszoba, a folyósok gyerekekkel, szakemberekkel, szülőkkel.

Kovács Attila (fotón fent), a kaposvári intézmény igazgató-helyettese szerint nyilvánvaló, hogy jó és színvonalas munka folyik a Puzzle Oktatási Központban, mert bár csak alig néhány napja foglalkoznak szakembereik az autista gyerekekkel, azok nagyon jól együttműködnek, ez a nyíltság pedig az ő esetükben nem magától értetődő, hanem hosszas és szakszerű munka eredménye is. Az igazgatóhelyettes közölte, nyolcan érkeztek Csíkszeredába, útiköltségüket Kaposvár polgármestere támogatta, a munkatársak pedig önkéntesen jelentkeztek erre a felkérésre, amely egy konferencián történt találkozás nyomán született meg.

A kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ és Nevelési Tanácsadó nagy intézmény óvodát, iskolát, szakiskolát, diákotthont, módszertani központot működtet, nevelési tanácsadójuk van, fejlesztési tevékenységüket pedig az intézményen kívül Kaposvár körzetében is végzik. Egészséges, fogyatékkal élő és magatartászavarokkal küzdő gyerekekkel is foglalkoznak. Kovács Attila szerint a csíkszeredai Puzzle központban jól együtt dolgoznak a szülők és a szakemberek, és az eszközökkel való ellátottság hiányosságaitól eltekintve jónak mondható az intézmény működése.

A június 22-én kezdődött nyári tábort az AutHelp Egyesület a Communitas Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és a József Attila Általános Iskola támogatásával szervezte meg. Vass Előd, az egyesület elnöke szerint nagyon örülnek, hogy sikerült létrehozni, és bár Homoródfürdőre szerették volna a helyszínt tenni, a mostani esős időjárást tekintve már nem bánják, hogy anyagi okok miatt ez nem valósult meg.

A tábornak a szülők is örülnek. A csíkdánfalvi Karda József, akinek négy és fél éves Balázs fia jár az autista központba tanév közben, most pedig a táborban is részt vesznek, azt mondta, örülnek, hogy meg lehetett szervezni, mert sokat lehet itt tanulni. Az apuka, aki a gyerekek szállításába is besegít, elmondta, nagyon nagy lehetőség a központ a környékbeli autista gyerekek számára. A központ elindulása előtt ők Marosvásárhelyre jártak Balázzsal egy ottani alapítványhoz, az út azonban hosszú és fárasztó volt és nem is lehetett minden nap menni. Ez azonban közel van és be is hozzák a gyerekeket, mondta az apuka, aki szerint látszik a munka eredménye, sokat fejlődött a kisfia, mióta a Puzzle központba jár, jobban kommunikál, figyel, közli, hogy mire van szüksége.

Az AutHelp Egyesület nyári tábora hétfőn délben zárul, a foglalkozások addig minden délelőtt folytatódnak.

 Vissza


Copyright © 2010 Asociatia AutHelp Miercurea Ciuc                   Webdesign: BTZ web - professional solutions