HU | RO
FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
CÉLJAINK
PUZZLE
TEVÉKENYSÉGEK
RÓLUNK ÍRTÁK
AZ AUTIZMUSRÓL
DIAGNOSZTIZÁLÁS
JOGOSULTSÁGOK
SZAKEMBEREK
MENTORSZÜLŐK
SZERVEZETEK
"ÉNKÖNYV"
HÍRES AUTISTÁK
TÁMOGATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK
RENDEZVÉNYEK
HÍREK
 
 
 
 
Látogatók száma
ma: 39
összesen: 476047
RÓLUNK ÍRTÁK

Csíki Hírlap, 2010

Aláírást gyűjtenek az autisták oktatásáért

Megfelelő oktatást szeretnének a speciális igényű gyerekek számára

Aláírásgyűjtésbe kezdett az Autism Romania nevű szervezet az autizmus spektrum zavarral élő gyerekek oktatásának javítására. A csíkszeredai AutHelp Egyesület is támogatja a kezdeményezést.
Az oktatási tárcához fogja benyújtani a speciális nevelési igényű gyerekek oktatásának szabályozására vonatkozó javaslatait az Autism Romania nevezetű szervezet. Aki egyetért kezdeményezésükkel, az itt írhatja alá a petíciót.

A kezdeményezés célja az autizmus spektrum zavarral élő, valamint általában a speciális nevelési igényű gyerekek oktatásának javítása. A civil szervezet szeretné elérni, hogy törvényes keretet dolgozzanak ki és alkalmazzanak a speciális nevelési igényű gyerekek oktatására vonatkozóan, az oktatási tárca készíttessen egy felmérést a speciális oktatás jelenlegi helyzetéről Romániában, dolgozzon ki egy kézikönyvet a speciális nevelésre és körvonalazzon egy irányvonalat az autizmus spektrum zavaros, illetve a többi speciális nevelési igényű gyermek beillesztéséről a közoktatásba.

A civil szervezet számos javaslatot fogalmazott meg, véleményük szerint többek között létre kelleni hozni egy adatbázist az autizmus spektrum zavarral élő gyerekekről, illetve a létező támogatási és fejlesztési, nevelési lehetőségekről, ki kellene nevezni minden megyébe egy pszichopedagógus-felelőst az autista gyerekek ügyei számára és a közoktatásban dolgozók képzésében is megfelelő súllyal helyet kellene kapjon a speciális igényű gyerekek oktatása. A civil szervezet javasolja, hogy jöjjön létre egy intézményrendszer, amelynek keretében az iskolák és a pedagógusok segítséget kérhetnek és kaphatnak az autizmus spektrum zavart érintő kérdésekben.

Vass Éva, a csíkszeredai AutHelp Egyesület kapcsolattartója az aláírásgyűjtés kapcsán elmondta, Romániában jelenleg a közoktatás nincs felkészülve az autista gyerekekkel való szakszerű foglalkozásra. Fel kell ismerni, hogy ez milyen sokakat érintő probléma, és meg kell adni az autizmussal élő gyerekeknek is az esélyt a megfelelő minőségű oktatásra - mondta Vass Éva, hozzátéve, hogy ehhez jelentős állami támogatás is szükséges. Az AutHelp Egyesület a közoktatás keretében, a csíkszeredai József Attila Általános Iskola kötelékében hozta létre Puzzle Oktatási Központját. Vass Éva szerint nagy dolog, hogy megvalósulhatott a központ, óriási lépés ez, viszont tovább kell fejleszteni a központot annak érdekében, hogy minél több autizmus spektrum zavarral élő gyerek számára elérhető legyen a speciális oktatás, és hogy minél több, más intézményben dolgozó szakember számára tudjanak hasznos információkkal szolgálni.

Szintén megoldatlan probléma - mutatott rá Vass Éva - az autizmus spektrum zavarral élő, 18. életévüket betöltött fiatalok helyzete, számukra ugyanis szinte egyáltalán nincs intézményrendszer, a jelenleg Felsőboldogfalván készülő_ lakóotthon talán az országban az egyetlen ilyen létesítmény lesz.

 Vissza


Copyright © 2010 Asociatia AutHelp Miercurea Ciuc                   Webdesign: BTZ web - professional solutions