HU | RO
FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
CÉLJAINK
PUZZLE
TEVÉKENYSÉGEK
RÓLUNK ÍRTÁK
AZ AUTIZMUSRÓL
DIAGNOSZTIZÁLÁS
JOGOSULTSÁGOK
SZAKEMBEREK
MENTORSZÜLŐK
SZERVEZETEK
"ÉNKÖNYV"
HÍRES AUTISTÁK
TÁMOGATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK
RENDEZVÉNYEK
HÍREK
 
 
 
 
Látogatók száma
ma: 143
összesen: 500778
RENDEZVÉNYEK

Mentorszülők találkozója Csíkszeredában

2011 augusztus 6.

Úti beszámoló

 

Sziasztok!

Augusztus 5-én, miután az ország különböző részeiről érkező utazókat sikeresen összeszedtük, elindultunk Csíkszeredába.
Velünk utazott Vilma nagy fia, Áron és Erika kislánya, Niki.
Rengeteget autóztunk. A volán mögött ülők, Irén és Orsi minden elismerést megérdemelnek.
A Google térkép jól átvágott bennünket, mert 8,5 órára hozta ki a menetidőt, ehhez képest több mint 13 órát utaztunk. Késő este érkeztünk meg. Éva és férje, Előd vártak bennünket és nagyon kedvesen fogadtak. Bekebeleztük a finom meleg vacsorát, majd bedőltünk az ágyba.

Másnap délelőtt találkoztunk az ottani szülőkkel és civil szervezetekkel. Mindenki bemutatkozott, majd beszélgetés következett Irén moderálásával.
Az ott élő szülők és gyermekek sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint mi itthon. Minden területen, ide értve a diagnosztikát, fejlesztést, intézményi elhelyezést, civil szerveződést. De keresik az utakat, a lehetőségeket, nagyon akarnak. Éva és Előd, az Authelp-ben hihetetlen munkát végeznek, többek között fizetik az autista csoportban dolgozó segítőket, mindezt pályázati pénzből. Több gyermeket Budapesten, a Kutatócsoportban diagnosztizáltak, mert másképp/máshol nem jutottak hozzá a diagnózishoz. Figyelemre méltó kitartással, néha persze el-elcsüggedve dolgoznak. Bennünket, itthoniakat példának tekintenek, számítanak segítségünkre. De azt gondolom, mi is sokat tanulhatunk tőlük: hogyan lehet a majdnem semmiből építkezni, előre menni.

Délután, a bőséges ebéd után kirándulni mentünk a Szent Anna tóhoz.
Csodás, lenyőgöző vidék! Mindannyian megmosakodtunk a tóban -Irén sajnos nem, mert neki más dolga akadt-, mert a monda szerint, aki ezt megteszi, azt a tó tündére 1 évig megvédelmezi minden rossztól. Úgyhogy jövő augusztusig nem félünk semmitől!!!

Vasárnap reggel már tudtuk, mi vár ránk, hány órás út. Közben megálltunk Korondon és mindenki vásárolhatott a családnak, barátoknak és magának.

Áron és Niki remekül bírták az utat.
Én Áronnal egy autóban utaztam. Ötösben sokat beszélgettünk, nevettünk és csodáltuk Vilma fiát. Mindenben a jót, a pozitívat vette észre és ennek hangot is adott.
"A táj meseszép, a román víz isteni finom. A kaja állati ízletes és baromi sok. ..."

Nagyon várom a többiek beszámolóit is.

Kovács Oroszlán Kata

FÉNYKÉPEK

 Vissza


Copyright © 2010 Asociatia AutHelp Miercurea Ciuc                   Webdesign: BTZ web - professional solutions