HU | RO
FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
CÉLJAINK
PUZZLE
TEVÉKENYSÉGEK
RÓLUNK ÍRTÁK
AZ AUTIZMUSRÓL
DIAGNOSZTIZÁLÁS
JOGOSULTSÁGOK
SZAKEMBEREK
MENTORSZÜLŐK
SZERVEZETEK
"ÉNKÖNYV"
HÍRES AUTISTÁK
TÁMOGATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK
RENDEZVÉNYEK
HÍREK
 
 
 
 
Látogatók száma
ma: 142
összesen: 500777
RENDEZVÉNYEK

SZÍNES MUZSIKA

„autista  gyerekek  -  a  színes  hangok  kis  zenészei”

címmel zajlik az AutHelp Egyesület zeneterápiás programja,
melynek keretében lesznek megrendezve a július 11-13 között tartandó nyílt napok,
amikor ismertetjük a Színes Kotta módszert és bemutatjuk a program alatt elért eredményeinket
minden kedves érdekl
ődőnek, naponta 9-14 óra között.

Vendégeink lesznek a módszer magyarországi úttörői, a Parafónia Zenekar tanárai.

Helyszín: a csíkszeredai Puzzle Oktatási központ (József Attila Ált. Iskola Tudor negyedi épülete)

Támogatónk a Közösségért Alapítvány és MOL Románia 2011-es Gyermekgyógyító Programja.

Mindenkit szeretettel várunk!

Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze a szervezőknél
legkésőbb július 9-ig az alábbi  elérhetőségeken:
e-mail: authelp@gmail.com       telefon: 0744 379017

 

*****

 

FÉNYKÉPEK

 

*****

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Időpont: 2012. július 10-14.
Helyszín: Csíkszereda, Románia
Rendezvény: AUTHELP Egyesület szakmai nyíltnapjai
Külföldi szakmai kapcsolat: A zene mindenkié Egyesület, Magyarország- 4 fő

A szakmai konzultáció a több éves személyes kapcsolat, ismeretség miatt jöhetett létre A zenei mindenkié Egyesület és AUTHELP Egyesület között. A zene mindenkié Egyesület 4 főjénél is hosszas, több hónapos készülés előzte meg ezt a rendezvényt. Egyesületünk értelmileg sérült fiatalok zenei oktatásával foglalkozik, emiatt került szoros kapcsolatba az AUTHELP gyógypedagógusaival, zenetanáraival. A pályázathoz való személyek kiválasztásához az Egyesületünknél az alábbi szempontok döntöttek: a zeneoktatás, ebben való jártasság, korosztályonkénti , csoportos- egyéni oktatásban való jártasság, illetve különböző fokú értelmi sérültekkel való tapasztalat. Előzetesen, több összejövetellel készültünk: a zenei eszközök, a zenetanítás módszertanának, a gyerekek sérülés típusának, életkorának megfelelő módszerek megbeszélésével.

3 napos nyílt szakmai napokon az összes gyereket sikerült megismernünk. Elsősorban zenei foglalkozásokon vettünk részt, csoportos illetve egyéni órákon. Korosztályonként illetve képességeknek megfelelően voltak felosztva a csoportok.
0. nap: mi gyógypedagógusok, tanárok beszéltünk a gyermekekről, ismertük meg őket elbeszélés alapján. Illetve tájékozódtunk a szakmai napok felépítéséről.
1. nap: a gyermekekkel személyes kapcsolatok kialakítása, csoportos zeneórákon való részvétel, ahol a többszólamúság kialakítását, ritmusfejlesztést, közös kottaolvasást, kotta- hangszerkapcsolat kialakítását figyelhettük meg.
2. nap: egyéni zeneórákon való részvétel, ahol megfigyelhettük a gyerekek egyéni képességeit, hangszereken való játékát. Ez a nap lehetőséget adott, hogy közvetlen a látottak, tapasztaltak után szakmailag megbeszéljünk minden gyereket. Ami szerintünk nagyon hatékony volt a tanárok számára a jövőbeli továbbhaladás szempontjából.
3.nap: egyéni órák, amelyek sokkal oldottabb légkörben zajlottak, illetve a csoportos órák többször felnőtt- gyerek együttzenéléssel fejeződtek be.
4.nap: szakmai megbeszélés. A megbeszélés globálisan a rendezvényről és a gyerekekről egyesével történt. A megbeszélésen mindenki részt vett: tanárok, gyógypedagógusok, az Egyesület vezetősége. A gyerekenként való beszélgetés elsősorban a továbbhaladás elősegítéséről szólt: eszközök, sajátos módszerek, egyéni megsegítés lehetőségeiről.

Összefoglalva a tapasztaltakat: zenei előrehaladás nagyon jó ütemben halad, többszólamúság nagyon jól alakul, sok gyermek még fiatal, de ettől függetlenül nagyon gyorsan fejlődnek zeneileg, többszólamú ritmus már sok gyermeknél kialakult, eszközhasználatuk nagyon biztos, módszerek használata nagyon jó, eszköztár színes és változatos.
A gyerekekkel nagyon jó szoros kapcsolatot sikerült kialakítani ezalatt a néhány nap alatt.
A pedagógusok nagyon nyitottan fogadtak minden tanácsunkat, javaslatunkat, ötletünket, elképzelésünket a jövőbeli továbblépésre. Elsősorban zenei részképességek fejlesztésére adtunk előremutatást, mind új eszközökre, mind egyéni megsegítésekre vonatkozóan.
Minden tanárral jó kapcsolatot sikerült kialakítani, a jövőre nézve is.

Bíró Veronika - gyógypedagógus

Kőrösi Andrea - gyógypedagógus

Novák Györgyi - óvópedagógus

Juhász Anikó - óvópedagógus hallgató

 

 

 

 Vissza


Copyright © 2010 Asociatia AutHelp Miercurea Ciuc                   Webdesign: BTZ web - professional solutions