HU | RO
FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
CÉLJAINK
PUZZLE
TEVÉKENYSÉGEK
RÓLUNK ÍRTÁK
AZ AUTIZMUSRÓL
DIAGNOSZTIZÁLÁS
JOGOSULTSÁGOK
SZAKEMBEREK
MENTORSZÜLŐK
SZERVEZETEK
"ÉNKÖNYV"
HÍRES AUTISTÁK
TÁMOGATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK
RENDEZVÉNYEK
HÍREK
 
 
 
 
Látogatók száma
ma: 53
összesen: 400401
JOGOSULTSÁGOK

Fogyatékkal élő kiskorú gondozása

Az a személy akinek a gondozásában és eltartásában fogyatékkal élő kiskorú van a 448/2006 számú törvény értelmében különböző jogokkal rendelkezik.

A fogyatékkal élő gyermeket gondozó, felügyelő és eltartó személyt különböző jogok illetik meg.
Az a személy, akinek a gondozásában és eltartásában fogyatékkal élő gyermek van, és a 148/2005 számú sürgősségi kormányrendelet és annak módosításai szerint gyermeknevelési szabadságra jogosult, és a következő jogokkal rendelkezik:

  • gyermeknevelési szabadság és egy 600 lejes pótlék, a gyermek 3 éves koráig
  • gyermeknevelési szabadság és egy 450 lejes pótlék, a 3 és 7 év közötti fogyatékkal élő gyermekek esetében

Azon családok esetében, ahol a szülők nem jogosultak gyermeknevelési szabadságra és juttatásra (a 148/2005-ös sürgősségi kormányrendelet szerint) és fogyatékkal élő gyermeket nevelnek a következő pótlékra jogosultak:

  • havi 300 lejes pótlék a fogyatékkal élő gyermek 3 éves koráig
  • 150 lejes havi pótlék 3 és 7 év közötti gyermekek után

Abban az esetben, ha a szülő és a gyermek is fogyatékkal élő személy, és a szülő a 448/2006 számú törvény által nyújtott pótlékokon kívül nem rendelkezik más jövedelemmel a következő juttatásokra jogosult:

  • havi 450 lejes pótlék, akinek nincs jövedelme, és az eltartásában 3 év alatti gyermek van
  • havi 300 lejes pótlék, akinek nincs jövedelme, és az eltartásában 3 és 7 év közötti gyermek van

Azok a fogyatékkal élő szülők, akik a 448/2006 számú törvény által nyújtott pótlékokon kívül nem rendelkeznek más jövedelemmel, és az eltartásukban egészséges gyermek van, a következő pótlékokra jogosultak:

  • havi 450 lejes pótlék, a gyermek 2 éves koráig
  • havi 150 lejes pótlék, 2 és 7 év közötti gyermek esetében

A súlyos és előrehaladott fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők jogosultak még 4 órás csökkentett munkaprogramra, amíg az be nem tölti a 18. évet.
Interkurrens betegségek miatt beutalásra, járóbeteg-kezelésre vagy otthoni kezelésre szoruló 18. életévét be nem töltött fogyatékkal élő gyermek gondozása esetében a szülő betegszabadságra jogosult.
A családi elhelyezésbe adott fogyatékkal élő gyermek gondozásáért nyújtott törvényszabta eltartási segély összege 50%-al nagyobb, mint az egészséges gyermek esetében.
A fenti jogokban részesülhet az egyik szülő, a gyám, valamint azok a személyek, akik fogyatékkal élő gyermeket fogadtak örökbe, gondjaikba, illetve elhelyezésbe vettek. A gondozói minőségben lévő személy nem igényelheti a fenti jogokat.Vissza


Copyright © 2010 Asociatia AutHelp Miercurea Ciuc                   Webdesign: BTZ web - professional solutions