HU | RO
FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
CÉLJAINK
PUZZLE
TEVÉKENYSÉGEK
RÓLUNK ÍRTÁK
AZ AUTIZMUSRÓL
DIAGNOSZTIZÁLÁS
JOGOSULTSÁGOK
SZAKEMBEREK
MENTORSZÜLŐK
SZERVEZETEK
"ÉNKÖNYV"
HÍRES AUTISTÁK
TÁMOGATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK
RENDEZVÉNYEK
HÍREK
 
 
 
 
Látogatók száma
ma: 52
összesen: 400400
JOGOSULTSÁGOK

Személyi gondozó

A súlyos fogyatékkal élő személy a szocio-pszicho-medikális felmérés alapján személyi gondozóra jogosult.

Egyéni munkaszerződéssel személyi gondozói minőségben alkalmazható az alábbi feltéteket teljesítő személy:

 • betöltötte legalább a 18. életévét
 • nem volt elítélve olyan bűncselekményért, amely összeférhetetlen lenne a személyi gondozó foglalkozással
 • cselekvőképességének teljében van
 • a családorvos által vagy szakvizsgálat alapján tanúsított megfelelő egészségi állapotban van
 • elvégezte legalább a kötelező általános oktatást (rokonok, illetve különleges esetekben, a Fogyatékkal Élőket Segítő Országos Hatóság engedélyével eltekintenek ezen előírás teljesítésétől)

Nem lehetnek személyi gondozók, azok a személyek, akik a gyermek 2 éves koráig vagy, fogyatékkal élő gyermek esetében, 7 éves koráig nyújtott gyermeknevelési szabadságban részesülnek.
A személyi gondozó az egyéni munkaszerződését a súlyos fogyatékkal élő személy lakhelye vagy tartózkodási helye szerinti polgármesteri hivatallal, a kérés iktatásától számított legfeljebb 30 napon belül köti meg.

A súlyos látószervi fogyatékkal élő felnőtt választhat a személyi gondozó és kísérői juttatás között. Hasonlóképpen az a fogyatékkal élő személy, aki rendelkezik az I. fokú rokkantsági nyugdíjas minőséggel is, választhat a személyi gondozó és a 19/2000 számú törvény 61. cikkelyében előírt kísérői juttatás között. A választás joga abban az esetben is fennáll, ha a rokkantsági nyugdíjról áttér a korhatáros nyugdíjra.

A súlyos fogyatékkal élő gyermek szülei vagy törvényes képviselői valamint a súlyos fogyatékkal élő felnőttek vagy ezek törvényes képviselői – a súlyos látószervi fogyatékkal élők kivételével – választhatnak a személyi gondozó vagy havi juttatás között. Ezen juttatás értéke egyenlő a szociális ellátási egységekben tevékenykedő középiskolai tanulmányokkal rendelkező kezdő szociális asszisztens nettó bérével.

A személyi gondozó jogai:

 • a szociális ellátási egységekben tevékenykedő középiskolai tanulmányokkal rendelkező szociális asszisztens bérezéséről szóló törvényi rendelkezések szerint megállapított alapbér, valamint korpótlék és a törvény szerint nyújtott egyéb járulékos pótlék
 • napi 8 és heti 40 órát átlagban meg nem haladó munkaprogram
 • a közintézmények személyzetére alkalmazandó törvényi rendelkezések szerint megállapított pihenőszabadság
 • térítésmentes helyi szállítás
 • minden naptári évben 12 menettérti utazás erejéig ingyenes helységközi szállítás, amelyre bármilyen típusú vonatot, autóbuszt vagy folyami hajózási lehetőséget igénybe vehetnek.

A pihenőszabadság idejére a munkaadónak kötelessége helyettesítőt biztosítani a személyi gondozó távollétében, még akkor is, ha ez utóbbi a fogyatékkal élő személy IV. fokig terjedő rokona. Amennyiben nem sikerül helyettesítőt biztosítani a fogyatékkal élő személyt a személyi gondozó havi nettó bérével egyenértékű pótlékban részesíti, vagy „pihenő” típusú otthonban helyezi el.

A személyi gondozó kötelezettségei:

 • kétévente részt venni a munkaadó által szervezett felkészítőn
 • az egyéni munkaszerződés kiegészítő okiratként vállalást írni alá, amellyel elkötelezi magát, hogy a fogyatékkal élő személy egyéni szolgáltatástervét teljes egészében véghez viszi
 • tisztelettel, jóhiszeműséggel és megértéssel bánni a fogyatékkal élővel, és elkerülni az illető állapotával való bármely testi/fizikai, pszichikai vagy morális visszaélést
 • a tudomásul vételtől számított 48 órás határidőn belül közölni a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatósággal a fogyatékossági fokba való besorolásra, lakhelyre vagy tartózkodási helyre, az anyagi helyzetre vonatkozó bármely módosulást és a törvénnyel előírt jogok megadását esetleg módosító egyéb helyzeteket.

A törvény rendelkezései szerinti, valamint az egyéni munkaszerződésben foglalt felelősségek a hivatásos személyi gondozó általi teljesítésének elmulasztása vagy nem megfelelő teljesítése az illető fegyelmi, polgári vagy az esetnek megfelelően büntetőjogi felelősségre vonásával jár, a törvény feltételei között.Vissza


Copyright © 2010 Asociatia AutHelp Miercurea Ciuc                   Webdesign: BTZ web - professional solutions